Om Hybengaarden

Hybengården er en mellemstor gård ved Jerslev i Vendsyssel. Gården er på 100 ha, hvoraf en stor del dog er bortforpagtet til almindelige landbrugsafgrøder.
På de resterende ha dyrker vi hyben og andre bær.

Historien

Vi overtog Hybengården eller Holtetgård, som den også hedder, i 1984, og frem til 2014 var vi primært svineproducenter. I 1990 plantede vi de første hyben, og marmeladeproduktion blev en stadig større del af vores hverdag. I dag bruger vi al vores tid på bær og marmelade. Der er stadig grise i nogle af staldene, som er lejet ud til andre landmænd.

En af de gamle stalde er fuldt renoveret til marmeladeproduktion. Vi har indrettet stort fryserum til oplagring af den plukkede frugt. Her renses vores hyben også - så det er helt friske bær, der koges til marmelade i vores produktion. Vi har endvidere et stort lagerrum til de færdigproducerede varer.

Familien på Hybengården

Annette og Henrik Sørensen er begge landmandsuddannede. Sønnen Frederik læser HTX og hjælper til i sin fritid, navnlig når nye produkter skal prøvesmages. Frederiks smagsløg har en sikker fornemmelse for, hvad kunderne kan lide. Desuden er der en fuldtids medarbejder. Henrik tager sig primært af arbejdet i marken og er desuden ansvarlig for salget. Annette tager sig af administrationen. De er begge med i alle processer i produktionen og bruger en del tid på udvikling af nye produkter og smagsvarianter.

Vores passion for hyben

Vi har gennem mange år fremstillet marmelade af de hyben, vi plantede på en af vores marker. Det var oprindeligt til eget og venners forbrug, men det greb om sig. Vi fik kontakt til nogle butikker her i Vendsyssel, og da marmeladen blev godt modtaget af dem samt ikke mindst af deres kunder, sprang vi ud i at gøre det hele mere professionelt. Vi investerede i professionelt materiel som rensemaskine, storkøkken og lager med fryserum til råvarerne. Vi indrettede hele marmeladeproduktionen i en tidligere grisestald.

Samtidig eksperimenterede vi med at finde den helt rigtige smag og konsistens. Nøjagtig som vi lærte af vores mødre ved at kigge dem over skulderen. Så det er vores børnelærdom, der nu bruges til at tilberede marmeladen, så den smager af det, den er, nemlig dejlige danske bær. Du skal kunne smage sommeren i hvert eneste glas marmelade.

Bær og marmelade er hele vores verden. Derfor kan vi ikke lade være med at lave nye varianter, så vi nu har meget mere end hybenmarmelade. Fælles for vores produkter er, at de er lavet af danskdyrkede bær eller vilde bær fra de nordiske skove. Dog har vi enkelte smagsvarianter, hvor vi har anvendt appelsin eller mango. Hyben, jordbær, blommer og æbler er håndplukkede og modtages ferske. Resten er klar til gryden ved modtagelsen. Vi sprøjter ikke vores planter.

slide1

Hele familien Sørensen i marken for at plukke hyben. Det hele startede med nogle få buske til eget forbrug.

slide3

Annette og Henrik Sørensen er vilde med hyben - det var vennerne også, så de startede en egentlig produktion. Kunderne er også glade for produkterne.

slide6

Al produktion på Hybengården er håndarbejde. Hvert eneste glas marmelade er fremstillet med kærlighed og omhu.

slide6

Et lille udvalg af marmelader fra Hybengården. Sortimentet omfatter efterhånden meget andet end hyben.